
Contactability: Reserve, RON, and Off Duty
This flow-chart explains how and when a Flight Attendant must call Crew Scheduling, answer a phone call, or return a phone call 

during Reserve Assignment Period (RAP), on layover (RON), and off duty. Reference sections 8.Q., 10.R.3., 11.B., 11.D., and 32.C.

Positive Contact is answering a call from a company employee or being verbally told by a company employee 

(or contract station personnel) in person to call CS.

Required to be contactable during RAP 
via contact number(s) listed in Peoplesoft
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Not required to be contactable, but required 
to accept assignment if you do respond

• Outside of RAP on a reserve day

• During the first nine hours of domicile 

rest following an assignment (§11.B.9.a.)

After assignment (either from CS 
or self-assignment), required to be 

contactable until 2 hours prior to report

Off Duty

Reserve During RAP 
(AM, PM, ER)

During RON

• Adjust domicile debrief if greater than 15 minutes

• In regard to 48/7 at domicile

• To be released from a sequence that is scheduled to 

have or actually has greater than minimum staffing

• To inquire about the LTFA

• Answer a call at the contact number(s) listed in Peoplesoft

• Answer a call to your hotel room

• Return CS call/voicemail

• Acknowledge Crew Access change

You may call CS for the following, 
and CS may not use the call for 

any other purpose:

CS is required to contact 
when flights cancel prior 
to the day of departure, 
but you are not required 

to be contactable

Acknowledging Crew Access change is considered contact and will not render a call from CS

Not required to be 
contactable, but required to 
accept assignment if you:

CS is required to contact 
for reassignment on 

RON due to vacancy, 
but you are not required 

to be contactable
Required to be contactable upon commencement of next duty period


If CS contacts during RON due to FAR required rest, FA should be responsive

If you answer more than one call from the Company and you do not have 10 hours of rest prior to contact or 
after contact prior to report, you can call CS to have required 10 hours rest restarted from last contact made 

(per FAA “One Call” FA Rest Rule)

https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/agc/practice_areas/regulations/interpretations/Data/interps/2005/Kolander_2005_Legal_Interpretation.pdf

